W maju w każdą środę dzieci samodzielnie przygotowywały drugie śniadania z warzyw, owoców i innych zdrowych produktów. Każdy tydzień poświęcony był innemu kolorowi, na kanapkach królowały barwy: żółta, czerwona, zielona a w ostatnim tygodniu wszystkie kolory.
Dzieci podczas przygotowywania posiłku mogły wykazać się samodzielnością i inwencją twórczą . Prześcigały się w pomysłach na dekorację kanapek, które zamieniały się w myszki, jeże, kwiatki czy śmieszne stwory. W menu pojawiały się egzotyczne, owoce, warzywa a nawet przyprawy. Klasy prezentowały swoje kulinarne arcydzieła na pięknie przygotowanych stołach, ozdobionych żywnymi kwiatami, oryginalnie poskładanymi serwetkami. Po pokazie kanapki szybko znikały w buziach głodnych dzieci, bo nic tak nie smakuje jak własnoręcznie przygotowane posiłki.
Celem zajęć było promowanie zdrowego stylu życia, kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz wdrażanie dzieci do większej samodzielności w życiu codziennym. Przy okazji wspólnej zabawy integrowały się zespoły klasowe i rozwijała zdrowa rywalizacja.
Warto wspomnieć , że zrealizowany pomysł podsunęli nam rodzice naszych uczniów.
Elżbieta Szczepańska